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Honorable Charles M. Colburn \v>
State’s Attorney, Morgan Count .-
Morgan County Courthouse

Jacksonville, Illinoj

Dear Mr. Colburn:
rein you inquire whether your

transfer of assets of the mental

agreeing to continue to provide mental health sexvices to resi-
dents of the county. For the reasons hereinafter stated, it is
my opinion that the county board of health has the authority to
contract with a not-for-profit éorporation4for the provision of
mental heéiéﬁ services. The terms of such a contract may include
a transfer of'aséets, if éuthqrized by the county board..

You have stated that your county board of health has

establisheda division called Community Counseling Services,
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which provides mental health counseling services to county resi-
dents. The majority of the funding for Community Counseling
Services comes from the Department of Mental Health and Develop-
mental Disabilities (DMHDD) and user fees, although some funds
are contributed by the board of health and the county board.
Community Counseling Services currently has liquid assets, as
well as physical assets consisting of office equipment and
vehicles. Community Counseling Services is now considering the
possibility of merging its services with those of the Wells
Center, a not-for-profit corporation which provides in-patient
and out-patient services related to drug and alcochol abuse.
Based upon your previous correspondence with my office
relating to the provision of mental health services, I am aware
that a primary goal of the county in reorganizing the way that
such services are provided is to accommodate group insurance
providers which are moving to managed care systems. In order to
provide necessary services within costs permitted by managed care
systems, particularly in smaller counties, providers are finding
it necessary to join together in networks or consortiums. The
county’s interest in contracting with or merging its mental
health services with that of a private substance abuse service
provider is not an attempt to curtail services, but is motivated
by a desire to continue providing services more efficiently and

within the scope required by changing medical insurance managed
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care sgsystems. In order to meet such changing needs, DMHDD is
moving to a pay per service arrangement, so that most of the
funding now available to the county agency would be available to
a private provider of the same services.

Counties otﬁer than home rule units, and their agen-
cies, including county health departments, are creatures of the
State and can exercise only those powers which are expressly
delegated to them by the constitution or the General Assembly,
and those powers that arise by necessary implication from ex-

pressly granted powers. (Heidenreich v. Ronske (1962), 26 Ill.

2d 360; Ill. Const. 1970, art. VII, sec. 7.) While your ques-
tions are posed in the context of county board action, I have
assumed that the county board and the county board of health are
in fundamental agreement with respect to the goals to be
achieved. My response will therefore address the powers of each
body, where necessary.

The manner and extent to which county agencies may
participate in provider groups is necessarily limited by their
nature and their dependence upon statutory authority for the
exercise of their powers. Neither the county board nor the
county board of health is authorized by statute or otherwise to
merge its services with a private entity to provide a hybrid,
public/private corporate entity. Indeed, the structure of

governmental agencies and private, not-for-profit corporations is
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so fundamentally different that no true merger is possible.

Creating a contractual relationship between the county, the board

of health and the Wells Center, however, under which the public
and private entities remain distinct and separate, is a matter
within the power of the several entities.

The powers and duties of a county board of health are
set forth in section 5-25013 of the Counties Code (55 ILCS 5/5-
25013 (West 1994)), which specifically authorizes the board of
health to carry out programs and services relating to mental
health (55 ILCS 5/5-25013(A) (15) (West 1994)), and further pro-

vides, in part:

(B) The board of health of each county
or multiple-county health department may:

* * %

5. Enter into contracts with the
State, municipalities, other political
subdivisions and non-official agencies
for the purchase, sale or exchange of
health services;

* % % "

The statute does not define the term "non-official

agencies". As used in this context, however, the term clearly

means something other than a State agency, a municipal agency, or

another county or public entity. Thus, the term "non-official
agencies" would appear to include private entities, such as

foundations or not-for-profit corporations. Therefore, it is my
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opinion that the quoted provision authorizes the board of health
to contract with a not-for-profit corporation for the provision
of mental health services to county residents.

It is the board of health, rather than the county
board, which has the authority to contract for the rendition of
mental health services. The power to enter into a contract for
the purchase of services impliedly includes the power to pay for
such services. Therefore, it is my opinion that the board of
health may provide in its contract for the transfer of its re-
sources, whether from the county health fund or other sources, in
congsideration of services to be provided. The consideration for
such services may include the rental or sale value of its physi-
cal assets, as well as payment from its liquid assets.

The board of health, however, is not expressly autho-
rized to dispose of county owned property. Although there are
broad grants of authority to the board of health in section 5-
25013 of the Counties Code from which authority to exchange or
dispose of property might be implied, approval of the proposed
transfer by the county board would resolve any doubt.

The county board has express authority to convey both
real and personal property owned by the county. (55 ILCS 5/5-
1005 (West 1994).) Further, the county board exercises signifi-
cant authority over the board of health and the contracts into

which it enters by reason of the county board’'s authority to
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approve the health department budget. (55 ILCS 5/5-25010 (West
1994).) For that reason, even though the power to contract for
health care services is within the exclusive authority of the
board of health, those aspects of such a contract relating to the
transfer of county property, either in exchange for services or

on some other basis, should have county board approval.

Sincerely,

?52}1\,\

ES E. RYAN

ATTORNEY GENERAL




